Wpływ soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza

Anielska obora i Ekologiczna aronia - zapraszamy na wycieczkę z lotu ptaka.
Zbiory aronii 2016 - zobacz film

Stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurów w modelu wysokofruktozowym. Część II. Wpływ soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza.

Celem badań było określenie wpływu soku z aronii (Aronia melanocarpa), jako czynnika żywieniowego o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, na zaburzenia metaboliczne i stres oksydacyjny wywołany dużą zawartością fruktozy w diecie szczurów.

Celem badań było określenie wpływu soku z aronii (Aronia melanocarpa), jako czynnika żywieniowego o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, na zaburzenia metaboliczne i stres oksydacyjny wywołany dużą zawartością fruktozy w diecie szczurów. W pracy zaprezentowano wstępne wyniki wpływu soku z aronii i fruktozy oraz ich kombinacji na podstawowe wskaźniki biochemiczne, elektrolity oraz całkowitą aktywność antyoksydacyjną osocza szczurów.

imagesFruktoza powodowała zmiany szeregu wskaźników biochemicznych. W szczególności istotnie wpływała na stężenie triglicerydów (TG, wzrost), cholesterolu o wysokiej gęstości i kwasu moczowego (wzrost). Aronia również istotnie wpływała na powyższe parametry oraz na cholesterol (obniżenie) i glukozę (wzrost). Fruktoza i aronia łącznie znosiły wzajemnie niezależne efekty każdego z czynników. W szczególności łączny wpływ fruktozy i soku aroniowego na stężenie glukozy okazał się nieistotny, przy wzroście obserwowanym pod wpływem samego soku z aronii. Podobnie, w grupach fruktozowo-aroniowych wpływ na poziom TG zmniejszył się i utracił znamienność. W przypadku kwasu moczowego zarówno fruktoza, jak i sok z aronii istotnie modyfikowały jego stężenie, ale efekty te znosiły się w odziaływaniu łącznym.

Podsumowując, sok z aronii w napoju przeciwdziałał niektórym zaburzeniom metabolicznym wywoływanym przez fruktozę u szczurów. Wskazuje to na korzystną aktywność biologiczną składników aronii w badanym modelu i sugeruje, że wpływ ten może być korzystny również u ludzi.

Badania przeprowadzone przez M Fołta, H. Bartoń, P. Paśko, P. Zagrodzki, M. Krośniak , Z. Zachwieja

Przeczytaj pełną treść artykułu (PDF)