Botanika rośliny

Anielska obora i Ekologiczna aronia - zapraszamy na wycieczkę z lotu ptaka.
Zbiory aronii 2016 - zobacz film

Botanika rośliny

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa Elliot) występuje w literaturze pod wieloma nazwami, również jako jarzębina czarnoowocowa (Sorbus melanocarpa Heynhold), aronia czarna (Aronia nigra Koehne) lub grusza czarnoowocowa (Pirus melanocarpa Willd). Niemcy używają często nazwy „Schwarze Apfelbeere” (ponieważ kształtem przypomina małe czarne jabłuszko), w angielskojęzycznych publikacjach można spotkać się z nazwą „Chockeberry”(dławiąca jagoda).

Aronia jest krzewem osiągającym wysokość 2 – 2,5 m. W młodym wieku krzew jest zwarty, z biegiem lat staje się rozłożysty. System korzeniowy aronii jest bardzo dobrze rozwinięty i dobrze przystosowuje się do warunków glebowych. Na glebach wilgotnych, zasobnych w wodę, korzenie są płytko, nie wychodzą daleko poza obrys krzewu. Na glebach słabych, ubogich w wodę, aronia rozbudowuje bardzo silnie swój system korzeniowy. Ta zdolność aronii pozwala na zakładanie plantacji aronii nawet na stanowiskach mniej zasobnych w wodę, gdzie uprawa innych roślin sadowniczych byłaby niemożliwa.

Pędy jednoroczne są zazwyczaj nierozgałęzione, koloru ciemno szarego z małymi pączkami przylegającymi do pędu.

Liście są szerokoowalne lub eliptyczne z drobnymi ząbkami po bokach. Rozłożenie liści na pędzie jest regularne, odchodzą od niego pod ostrym kątem. Jesienią liście pięknie się przebarwiają na purpurowy kolor.

Kwiaty aronii są małe, białe z lekkim różowym odcieniem, średnicy około 12 mm zebrane są w gęste kwiatostany – baldachogrona średnicy 5 – 6 cm. Wewnątrz kwiatka między zalążnią a pręcikami wytwarzany jest nektar, do którego bardzo chętnie przylatują pszczoły i inne owady zapylające kwiaty. Tak więc aronia jest też bardzo dobrym pożytkiem pszczelim.

o-aronii3Aronia kwitnie w drugiej połowie maja, zazwyczaj już po wiosennych przymrozkach. Kwitnienie jest dość rozciągnięte w czasie, trwa od 10 do 15 dni. Kwiaty na krzewie rozwijają się nierównomiernie, co w dużym stopniu eliminuje wpływ wiosennych przymrozków na zawiązywanie owoców. W sprzyjających warunkach, gdy oblot pszczół i innych owadów jest niezakłócony, zapylanych jest 80 – 90% kwiatów, a zawiązane owoce zazwyczaj nie opadają. W pogody niesprzyjające, deszczowe następuje samozapylenie, a ilość zawiązanych owoców spada do 40 – 60 %.

W każdym gnieździe nasiennym zawiązują się dwa nasiona, ale zazwyczaj dojrzewa tylko jedno. Nasiona są na tyle drobne (1g zawiera około 90 szt. nasion), że są mało wyczuwalne w gotowych przetworach.

Czas formowania owoców to około 90 dni. W początkowym okresie owoce w gronie przylegają do siebie, są zielone omszone pokryte białawymi włoskami. W miarę wzrostu tracą omszenie i coraz bardziej oddzielają się od siebie. W drugiej połowie lipca rozpoczyna się szybki przyrost masy owoców i ich przebarwianie, w sierpniu owoce stają się koloru czarnego z błękitnym woskowym nalotem. Dojrzałość do zbioru owoce uzyskują w końcu sierpnia, przeciętna średnica jednego owocu wynosi wtedy 10 mm, a waga 1g. Termin dojrzewania może wahać się w przedziale dwóch tygodni w zależności od warunków środowiskowych jak i warunków pogodowych.