Ekologiczna Aronia

Właściwości zdrowotne owoców aronii.

Aronia to owoc należący do listy Polskich Superfoodów. Czyli takich produktów roślinnych, które zawierają bardzo duże ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, niezbędnych do zachowania zdrowia człowieka.

Aronia nie kumuluje w sobie metali ciężkich, dlatego jej owoce uważane są za wolne od każdego rodzaju zanieczyszczeń, a co za tym idzie, bezpieczne do spożywania również w surowej postaci.

Aronia posiada działanie prozdrowotne dzięki temu, że zawiera w sobie szereg takich czynników aktywnych jak:

  • witaminy: B2,B6,C,E,P,PP
  • Antocyjany,Fenolokwasy,Garbniki i Flawonole
  • Składniki mineralne: Mangan, Miedź, Kobalt, Bor i Jod

W składzie aronii znajdziemy również rosweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany.

Dowiedz się więcej o:
Cudowna Aronia

Właściwości odżywcze

Wartości odżywcze aronii (w 100 g)

Wartość energetyczna – 47 kcal
Białko ogółem – 1,4 g
Tłuszcz – 0.5 g
Węglowodany – 9,6 g
(w tym cukry proste 4.3 g)

Błonnik – 5,3 g

Witaminy

Witamina C – 0.7 mg
Tiamina – 0.029 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna – 0.672 mg
Witamina B6 – 0.193 mg
Kwas foliowy – 10 µg
Witamina A – 43 IU
Witamina E – 0.75 mg
Witamina K – 29.3 µg

Minerały

Wapń – 40 mg
Żelazo – 0.4 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 45 mg
Potas – 309 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.19 mg

Na zdrowie!

Zastosowanie Aronii

Składniki zawarte w aronii, wspomagają prawidłowy przebieg szeregu procesów w organizmie człowieka. Liczne badania na tym owocu dostarczają nam dowodów, że korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania tego owocu jest wiele. Regularne jedzenie aronii wspomaga układ odpornościowy, pomaga chronić organizm przed chorobami nowotworowymi , udarem mózgu, nadciśnieniem, miażdżycą wspomagają walkę z cukrzycą oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Aronia na nadciśnienie i choroby oczu

Rutyna i antocyjany to główne bioflawonoidy występujące w aronii. Mają one bardzo korzystny wpływ na naczynia krwionośne: uszczelniają ich ściany, uelastyczniają ,wzmacniają je a także regulują ich przepuszczalność. Dotyczy to również tych najdrobniejszych naczynek krwionośnych np. w oku, co pomaga w opóźnieniu postępowania chorób oczu takich jak jaskra, zaćma czy degeneracja plamki żółtej w siatkówce. Ponadto antocyjany aroniowe regenerują Rodopsynę – barwnik występujący na siatkówce a wpływający na jakość widzenia.

Bioflawonoidy przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, poprzez zdolność hamowania konwertazy angiotensyny II, która z kolei powoduje skurcz naczyń krwionośnych. Zmniejszenie jej poziomu obniża ciśnienie krwi i zmniejsza częstotliwość pracy serca.

Antocyjany ograniczają utlenianie lipidów oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL (jednocześnie podwyższając poziom dobrego HDL).

Aronia na cukrzycę

W aronii zawarty jest kwas chlorogenowy, który ma zdolność spowolnienia absorpcji glukozy oraz zmniejszenia poziomu lipidów we krwi, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy . Lub też wspomaga profilaktykę w trakcie jej leczenia.

Aronia na odporność

Biflawonoidy obecne w aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Ponadto aronia zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi. Nie bez powodu aronię zaleca się w przypadku obniżonej odporności, w okresach jesienno-zimowych oraz w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie.

Aronia a choroby nowotworowe

Owoce aronii, dzięki swojemu potencjałowi przeciwutleniającemu oraz ważnym minerałom, łagodzą skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Dzieje się tak za sprawą następujących składników: flawonoidów – rutyny i kwercetyny, katechin, antocyjan i leukocyjan. Ta grupa związków jest bardzo aktywna i skuteczna w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych.

Aronia dla osób pracujących przy komputerze

Po owoce aronii warto sięgnąć także wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze. Nie tylko dlatego, że wspomagają regenerację narządu wzroku (przez poprawianie ukrwienia), ale także niwelują skutki promieniowania monitorów. Owoce aronii uodporniają także na promieniowanie ultrafioletowe i choć nie zastąpią kremów z filtrem ochronnym – wspomagają mechanizmy obronne skóry.

Aronia na odmładzanie

Właściwości przeciwutleniające aronii sprawiają, że spożywanie jej opóźnia proces starzenia i poprawia wygląd skóry. Mają również wpływ na układ nerwowy (opóźniają objawy Alzheimera i Parkinsona).

Aronia na trawienie

Regularne spożywanie aronii lub jej przetworów dzięki pektynom i błonnikowi zawartym w owocach, ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy (łagodzi wrzody żołądka, zapobiega chorobom trzustki i wspomaga perystaltykę jelit).

Zapraszamy do naszego sklepu po przetwory z ekologicznej Aronii.